Είναι γνωστή δυσμενής επίδραση του άλατος στους υπερτασικούς. Άρα η Μάχη του Αναλάτου είναι μιά ιστορική μάχη που όμως δεν βλάπτει τους υπερτασικούς.
Η περιοχή της σημερινής Νέας Σμύρνης ονομαζόταν στο παρελθόν Ανάλατος, λόγω ενός πηγαδιού με γλυκό νερό (το πρωτο στην ενδοχώρα ξεκινώντας από την παραλία, όλα τα πιο παραλιακά είχαν υφάλμυρο νερό λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα). Το πηγάδι που βρισκόταν κοντά στο ναό των Αγίων Θεοδώρων, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Πανιωνίου.
Στις 24 Απριλίου 1827 έγινε εκεί μάχη μεταξύ Τούρκων και εξεγερμένων Ελλήνων για την ανακατάληψη της Ακρόπολης, γνωστή ως Μάχη Αναλάτου. Υπάρχει και ΟΔΟΣ «Μάχης Αναλάτου» ομώνυμη στάση του Τραμ. Την 25η Απριλίου 1827, στην περιοχή του Αναλάτου (τμήμα της σημερινής Ν. Σμύρνης), διεξάγεται η ομώνυμη μάχη με τους Τούρκους, που καταλήγει σε συντριβή των Ελλήνων μαχητών.
Ο απόηχος της μάχης διατηρείται στους θρύλους που καταγράφει έναν αιώνα αργότερα ο Δ. Καμπούρογλους, « Ο θάνατος του αρχοντόπουλου» στο «πηγάδι των στεναγμών», καθώς και σε τοπωνύμια της περιοχής («Σουλιώτικα ταμπούρια», περιοχή μεταξύ Αιγαίου και Κράτητος).