Ούρα και Ουρά

Η θέση του τόνου κάνει μὀνο τη διαφορά σε αυτές τις δύο λέξεις.

Ούρα

Υπάρχουν πιό ειδικοί από εμένα να μιλησουν για τα ούρα. Εγω γράφω μόνο για ένα λάθος που έκαναν οι μετεφραστές της Παλαιάς Δισθήκης, οι περβόητοι Ο' ή εβδομήκοντα που ήταν 72 (μήπως και οι τρεις Σωματοφύλακες δεν ήταν 4) . Οι εβδομήκοντα λοιπον, μετέφρασαν επι λεξει ενα εβραϊσμό «ο ουρών προς τοίχον» που σημαίνει «άνδρας», η γυναικα δεν μπορει να ουρησει προς τοιχον και αν ξέρετε καμια στειλτε μου φωτογραφία όταν είναι επί το έργον. Η επί λέξει μετάφραση κάνει το κείμενο δυσνόητο αλλά και κυριώς γελοίο. Παραθέτω παραδείγματα:

Α' Σαμουήλ [24] οτι ταδε λεγει κυριος ιδου εγω εξολοθρευσω του Ιεροβοαμ ουρουντα προς τοιχον και εσονται οι τεθνηκοτες του Ιεροβοαμ εν τη πολει καταφαγονται οι κυνες και τον τεθνηκοτα εν τω αγρω καταφαγεται τα πετεινα του ουρανου και το παιδαριον κοψονται ουαι κυριε οτι ευρεθη εν αυτω ρημα καλον περι του κυριου

Β' Βασιλέων 9 8
και εκ χειρος ολου του οικου αχααβ και εξολεθρευσεις τω οικω Αχααβ ουρουντα προς τοιχον και συνεχομενον και εγκαταλελειμμενον εν Ισραηλ

Α' Σαμουήλ 25 22
ταδε ποιησαι ο θεος τω Δαυιδ και ταδε προσθειη ει υπολειψομαι εκ παντων των του Ναβαλ εως πρωι ουρουντα προς τοιχον

Α' Βασιλέων 20 21
ταδε λεγει κυριος ιδου εγω επαγω επι σε κακα και εκκαυσω οπισω σου και εξολεθρευσω του Αχααβ ουρουντα προς τοιχον και συνεχομενον και εγκαταλελειμμενον εν Ισραηλ

Α' Σαμουήλ 25 34
πλην οτι ζη κυριος ο θεος ισραηλ ος απεκωλυσεν με σημερον του κακοποιησαι σε οτι ει μη εσπευσας και παρεγενου εις απαντησιν μοι τοτε ειπα ει υπολειφθησεται τω Ναβαλ εως φωτος του πρωι ουρων προς τοιχον

 

πβλ. το ΝΕ "αν εισαι αντρας εβγα εξω" που δηλωνει οτι η φραση εννοουσε την εξω πλευραν του τοιχου δηλ. εκτός του οικηματος.

Ο ουρων εντος του οικηματος δεν ειναι μονον ανδρας αλλα και ανάγωγος. Ανάλυση δες στο υπογλώσσιο #76

Ουρά

Περαν απο την ουρά του ζώου που εχει και καποια διατροφική αξια παρα βαρβάροις (ox tail soup) υπάρχει και

η ουρά της αναμονής: η λεγόμενη αράδα ή ράδα (πβ. Αν εισαι και παπας μα την αράδα σου θα πάς).. βλ. και Θεωρία ουρών αναμονής . Μια ουρά αναμονής ή ένα σύστημα εξυπηρέτησης είναι ένα μαθηματικό πρότυπο για τη μοντελοποίηση ενός πραγματικού συστήματος εισόδου - εξόδου 'πελατών' στο οποίο υπεισέρχεται το τυχαιό.. Το αντικείμενο της θεωρίας αυτής είναι η ποσοτική μελέτη συτημάτων εξυπηρέτησης και εντάσσεται στο ευρύτερο γνωστικό πεδίο της Επιχειρησιακής Έρευνας και ειδικότερα στο στοχαστικό μέρος της. ΦΡ. Περιμεναμε τρεις ωρες σ΄την ουρά.

η ουρά του Νυφικού Φορέματος : Οι παράνυμφοι καρατούσαν την ουρά του νυφικού. Κατ'επεκταση σημαινει κατι που κατέχεται σε υπερβολική ποσότητα :(πβ. παραδάκι με ουρά).

Πιάνο με ουρά

Η ουρά του διαβόλου, εκτός απο το περιεργο σχημα της μπαινει παντου και δημιουργει προβληματσ ΦΡ:αν βάλει ο διαβολος την ουρά του.

Παραγωγα

Ουραγός : Ο τελευταίος στήν πορεία. Εκτακτο μελος της εκατονταρχίας μαζι με τον στρατοκήρυκα, τον σαλπιγκτή, τον σημειοφόρον και τον υπηρετη.
Ασκληπιοδότου Τακτικά


Ουρολογος : Γιατρος για το ουροποιητικο Συστημα.
Ουρολαγνεία : Σεξουαλικη διαστροφη. Βλ.. ουρολαγνεια στο υπογλώσσιο #74
Ουροσυλλέκτης Δοχειο συλλογης ουρων για μικροβιολογικη εξεταση.
Ουράνη : Ουροδοχειο, καθοίκι αλλα και ψευδώνυμο του ποιητη Κωστα Ουράνη (κατα κόσμον Κώστας Νιάρχος)
Ουραίον : Εξαρτημα οπισθογεμών όπλων του προηγουμένου αιώνα. Λέγονταν «κινητόν ουραίον» Ουράδιον : Η λαγουδέρα του πλοιου.
Προσοχή οχι το ουραγκοτάγκος που σημαινει ο ανθρωπος του Οραγκη ποταμού.

 

 

Μαθητικά Μαργαριτάρια

 

- Η δονοβλεψία είναι ασθένεια όπου δονεί το αίσθημα της οράσεως.

- Ετεροφαλή είναι τα αδέρφια που προέρχονται από τον ίδιο πατέρα. Από την ίδια μάνα λέγονται ετεροθηλή.

- Τρισκατάρατον είναι το πλοίον το έχον κατάρτια και στα τρία ιστία.

- Ο αλιγάτορας είναι συνδυασμένο ζώον: μισός άλιγας, μισός γάτορας.

- Το μητρικόν γάλα είναι προτιμώτερον του αγελαδινού, λόγω καλυτέρας εμφανίσεως στήθους γυναίκας.

- Στην αρχαιότητα ήταν όλα ηθικά και γνήσια, ακόμα και οι πόρνες λεγόντουσαν ιέρειες.

- Ψευδώνυμο είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τους ποιητές, όταν ντρέπονται για την ποίησή τους.

- Η παρτιτούζα είναι οι νότες που έχουν μπροστά τους οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας. Ο μαέστρος δεν θέλει παρτιτούζα. Αυτός και μόνον αυτός, κρατάει τη βακέτα και την κουνάει τεντωμένη δώθε-κείθε, έχοντας κάτι το κοινόν στα οπίσθιά του. Το κοινόν δεν παίρνει μέρος σ' όλα αυτά, μόνον βλέπει και ακούει έντονα καταγοητευμένον από την διέγερσιν.

- Αν ο Καραϊσκάκης ζούσε σήμερα θα έτριζαν τα κόκκαλά του.

- Παρ' όλο που ο γέρος ήταν τυφλός, άκουσε τα πάντα!

- Σε περίπτωση λιποθυμίας, ξεκουμπώνουμε το πουκάμισο και τρίβουμε με οινόπνευμα. Αν είναι κορίτσι, ζητάμε συγνώμη και συνεχίζουμε ασταμάτητα το τρίψιμο ανενόχλητοι, αλλά κάπως πιο απαλά, με ρυθμικό τρίψιμο επαφής, ώστε να το ευχαριστιέται και η ίδια.

- Πειστήρια έχομε πολλών ειδών. Δυο απ' αυτά, τα γνωστότερα, είναι τα αστυνομικά και τα άχραντα.

- Το εθνικό σήμα της Ολλανδίας είναι το άνθος της τουλούμπας.

- Και ο νοών νοήμων

- Εκ τη πρέφας του αναγεννάται, ως άλλος φοίνιξ.

- Το εμφιαλωμένο νερό προκαλεί εμφιάλτες.

- Ίδιος κι απαράδεκτος!

- Της έταξε λαχνούς με πετραχείλια.

- Το άλλο παιδί ήταν άσχημο, κακότροπο και οξύμωρο.

- Ο Διονύσιος ο Σολομών έγραψε τον Ύμνον εις μίαν και μόνον στιγμήν εθνικής εξάρσεως και υπερηφανείας. Όχι για άλλους λόγους.

- Ο Κωνσταντίνος Καντάφης ήταν Έλληνας ποιητής που κατοικούσε στη Λιβύη της Αλεξανδρείας.

Μαθητικά Παρακούσματα

Τα θέματα των εξετάσεων δίνονταν προφορικά. Οι πιο αδαεις εγραφαν ο,τι επιανε τ΄αυτι τους κατά την εκφώνηση ή απο το ψυθυρο συμμαθητή τους που ήθελε να τους βοηθήσει. Βιβλίο δεν έπιαναν προφανώς καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους

- Ποια τα φυλετικα Χαρακτηριστικά των Πελασγών;

Οι ασβοι ειναι ζωα του βουνου και του λογγου. Αν και πολλοι δεν τα προστιμουν επειδη μυριζουν ασκημα εχουν ομως κρεας νοστιμοτατο. Ιδιετερα ο Πελασβος που ειναι ασβος μεγαλου μεγεθους (πελ = πελωριος) εχει εξαιρετικο φιλετο που μοιαζει με ψαρονεφρι. Μπορουμε να πουμε οτι αυτο ειναι το κυριο φιλετικό χαρακτηριστικο του Πελασβού.

- Ποιοι ίδρυσαν την Ρώμη;

- Ο Ρόμελ και ο Ρωμύλος βύζαξαν μια λύκαινα και έχτισαν τη Ρώμη.