Υπογλώσσιο #5
Τα «υπογλώσσια» ειναι μικρές φράσεις ή λέξεις υπαρκτές στην Ελληνική γλώσσα και που το νόημά τους δεν μας είναι ακριβώς γνωστό, είναι δηλαδή και υπογνώσια. Θα γράφω τέτοια συχνά για να διαβάζονται και μην ξεχνιώμαστε.
παλληκάρι - παλλακεία
ΣΗΜΑΣΙΕΣ

Παλληκάρι:

  1. Ο έφηβος ή ο νεαρός ανδρας
  2. Ο όμορφος και σφριγηλός ανδρας
  3. Ο γενναίος ανδρας

Παλλακίς ή παλακή: Αυτή που συζεί με κάποιον χωρίς να τον έχει παντρευτεί, η "σπιτωμένη", η ερωμένη, η μαιτρέσσα.

Το Μέγα Ετυμολογικόν[3] στό λήμμα «παλλακίς» αναφέρει επί λέξει: «Ο παις κατα Δωριείς πάλλαξ λέγεται.»

 
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ

παλληκάρι < μεσαιωνικό ελληνικό παλληκάριον < υποκοριστικο του Αρχ. Ελλ. πάλλαξ ή πάλληξ ομόρριζο με τα Παλλάς, παλακή. Με βαση αυτη την ετυμολογια η γραφή παλικάρι είναι λανθασμένη.

Ας λεχθεί όμως ότι ο πάλληξ ήταν άτομο της προεφηβικής ηλικίας. Λέγονταν και παλλακός, το αρσενικό της παλλακής. Προσέφερε αντιστοιχες υπηρεσίες στους γεροπόρνους της εποχής. Εαν ηταν γενναίος ήταν προφανώς με τις πλάτες αλλων.

 

 
ΣΥΝΩΝΥΜΑ κουκουμπίνα ή κουτσομπίνα απο το Λατινικό cum+cubitus= συν+κλινη = σύνευνη: αυτή που μοιράζεται το κρεβάτι. Το cubo κατακλίνωμαι, κοιμάμαι παράγει το cubiculum = κουβούκλιον, cubitus. Επιζεί ως μητρωνυμικό επώνυμο : [της] Κουτσουμπίνας  
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΚΕΙΑ[1]

Η Εκκλησία απαγόρευσε και τη συνοίκηση άντρα και γυναίκας και με την πρόφαση γαμικής συμβίωσης. Η συνήθεια αυτή με την οποία δινόταν η εντύπωση προς τα έξω της νόμιμης γαμικής συμβίωσης χαρακτηριζόταν παλλακεία και επέσυρε την αποδοκιμασία των συνενόχων χωρίς ωστόσο να προβλεφθεί κάποια συγκεκριμένη ποινή. Έτσι, εκτός του ότι εμπόδιζε τη συμμετοχή στη θεία λατρεία και ιδίως στη θεία κοινωνία της παλλακής και του ερωτικού της συντρόφου, αξίωνε κατηγορηματικά είτε τη διάλυση της παράνομης συμβίωσης είτε τη μετατροπή της σε νόμιμο γάμο. Στην ορθόδοξη αντίληψη η παλλακή διαφέρει από την πόρνη μόνο στο ότι αμαρτάνει με ένα πρόσωπο ενώ η πόρνη με περισσότερα. Με παλλακή συγκατοικούσε ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Βασίλειος ο Μεγάλος Κομνηνός, ο οποίος εγκατέλειψε γι' αυτό τη γυναίκα του, εξώγαμη κόρη του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Ανδρόνικου Γ" Παλαιολόγου. Ο πατριάρχης Ιωάννης ΙΑ' Καλέκας αντιδρώντας, διέταξε με έγγραφο του το μητροπολίτη Τραπεζούντας Γρηγόριο να διακόψει την παράνομη συμβίωση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την παλλακή ως μοιχαλίδα.

Ωραιες οικογένειες και χρηστά ήθη!
 
ΠΑΡΑΓΩΓΑ

παλληκαράς - αυτός που δείχνει γεναιότητα

παλληκαρισμοί - ενέργειες του παλληκαρά

Ψευτοπαλληκαράς - κατ' επιφασιν ανδρείος

Πρωτοπαλλήκαρο = επί κεφαλής ομάδος ατάκτων, ή οπαδών ( πχ. πρωτοπαλλήκαρο του Μητσοτάκη).

 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. 324 ΒΥΖΑΝΤΙΟ : ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΤΟΥΣ - Γ.ΚΑΟΥΡΑΣ - ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ - 2003
  2. 267 ΛΕΞΙΚΟ ΛΑΤΙΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ - Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - 1921
  3. 642 ΜΕΓΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟΝ, ΚΑΚΤΟΣ Τ. 4 σ.106
 
Copyright 2011© Αρης Στουγιαννίδης www.stougiannidis.gr